Dutch oerbabe in Nederlandse 'Mag ik u kussen?'
In de eerste aflevering is dat actrice en presentatrice Katja Schuurman (36), de natte droom van véél Nederlandse mannen. Bij de drie mannen die haar versieren zit één Vlaming: Lieven Scheire van Neveneffecten, de fysicus uit De laatste show. De volgende weken duiken ook komieken Bart Cannaerts, Jeroen Leenders en Philippe Geubels op in het programma.
Art Rooijakkers stelt dat zijn programma Mag Ik U Kussen?, dat zondagavond in première ging, absoluut niet ordinair is. Volgens hem staat de kijker iets heel anders te wachten. “Een intellectuele verleidingsshow, een arena voor verleidingskunstenaars, een platform voor poldercasanova’s. Drie komieken, slechts gewapend met hun allermooiste woorden, vechten in een boudoir-achtige setting om een prijs: een kus van één van ‘s lands meest begeerlijke vrouwen“, zegt hij in VARAgids.
De komedianten, waaronder Edo Brunner en Jandino Asporaat, gaan in diverse ronden de strijd met elkaar aan. “In de ronde ‘Zeg het eens niet met bloemen’ moeten de mannen het hart van de vrouw met originele cadeaus als een ontplofte airbag, een plamuurmes of een heggenschaar zien te winnen. En in ‘Daar heb ik een mannetje voor’ dragen de mannen praktische oplossingen aan voor een probleem van de vrouw.”
Mag Ik U Kussen? is gebaseerd op het Vlaamse origineel. “We zijn heel dicht bij het origineel gebleven. We hebben ervoor gezorgd dat het niet te lomp zou worden. De bedenker van het programma in België was er daarom nauw bij betrokken. Ook zit er naast de twee Nederlandse mannen altijd een Vlaamse komiek uit het oorspronkelijke programma. Verder zitten we in hetzelfde decor en hebben we zelfs de publieksopwarmer uit België naar Nederland gehaald.”
De eerste aflevering, waarin de hoofdrol is weggelegd voor Katja Schuurman, is om 21.55 uur te zien op Nederland 3.
De Avro komt vanavond met een nieuw spelletje op Nederland 3: Mag Ik U Kussen? Drie markante mannen strijden om de kus van één verleidelijke bekende vrouw. Om de kus te verdienen, moeten ze haar overreden met romantiek, poëzie, intelligentie en humor. Art Rooijakkers presenteert Mag Ik U Kussen?, dat uit België is komen overwaaien en aldaar zeer succesvol is. “De combinatie van de lyriek en de grap maken Mag Ik U Kussen? heel leuk.”
Rooijakkers heeft inmiddels bijna alle opnames achter de rug en is enthousiast. “De humor is soms plat, maar de gedichtjes of liedjes compenseren dat weer. Je ziet gewoon drie mannen die alles uit de kast trekken om een mooie vrouw als Katja Schuurman te versieren. Het is bijna alsof ze in een kroeg zitten en jagen”, vertelt hij.
De drie mannen die strijden om de gunst van de bekende vrouw wisselen wekelijks, wel zit er altijd een Belg bij. “Ze zijn charmant en kunnen dingen zeggen die wij ons als Nederlanders niet kunnen veroorloven. Bovendien kennen ze het format”, aldus Rooijakkers. Onder andere Jandino Asporaat, Roué Verveer, Edo Brunner en Patrick Stoof jagen op een kus.
Voor Rooijakkers is Mag Ik U Kussen? een programma met een zeer bescheiden rol. “Af en toe neem ik de vrouw in bescherming als de mannen uit de bocht vliegen. Of ik spoor ze aan het beste beentje voor te zetten. Een bescheiden rol, maar dat vind ik niet erg. Het is echt een heel leuk format. En de studiosetting is voor mij nieuw, een mogelijkheid om me verder te ontwikkelen.”
In de eerste aflevering staat Katja Römer-Schuurman centraal, verderop komen onder andere Jennifer Hoffman, Victoria Koblenko, Annette Gerritsen, Do(minique) van Hulst, Susan Smit en Viggo Waas nog voorbij.
Katja Römer-Schuurman (Bunnik, 19 februari 1975) is een Nederlandse actrice, zangeres en presentatrice.
Katja Schuurman is de oudere zus van de zangeres en actrice Birgit Schuurman, die ook naakt in de Nederlandse Playboy heeft gestaan. Haar vader Wim Schuurman is Nederlands, haar moeder Sonja Bos komt van Curaçao en heeft Nederlands, Surinaams en Chinees bloed. Toen Katja nog op de middelbare school zat, deed ze haar eerste ervaring op met televisie, ze speelde in de serie Uit de school geklapt van de NCRV.
Na het behalen van haar vwo-diploma speelde ze diverse kleine rollen voor televisieseries. Ze volgde een studie politicologie, doch daar hield ze het spoedig voor gezien. Haar filmdebuut was in de Nederlandse speelfilm De Zeemeerman, met onder meer ook Gert-Jan Dröge.
Haar grote doorbraak kwam met haar rol als Jessica Harmsen (1994-1999) in de soap Goede tijden, slechte tijden. Daarnaast vormde ze met GTST-collega's Guusje Nederhorst en Babette van Veen de meidengroep Linda, Roos & Jessica. Hiermee zong ze de nummer 1-hit Ademnood. Daarnaast hield Schuurman er een eigen zangcarrière op na. Ze scoorde hits met Maar nu heb ik er een, Wereldmeid, Totaal Verkocht en Lover or friend.
Eind jaren 90 was Katja Schuurman vj op het toen nog volledig Engelstalige MTV. Hier presenteerde ze het programma So 90s, waarin typische videoclips uit de jaren negentig te zien waren. Dit programma werd in veertien landen uitgezonden.
In 2003 speelde Katja Schuurman een hoofdrol in de film Interview van Theo van Gogh, samen met Pierre Bokma. In 2004 volgde de jongerenproductie Cool, eveneens van Theo van Gogh. Schuurman was erg getroffen door de dood van Van Gogh, die zij als een goede vriend beschouwde; een jaar na de moord presenteerde zij de BNN-documentaire Prettig weekend, ondanks alles, waarin door de journalist Stan de Jong het politie-onderzoek naar de Hofstadgroep werd geanalyseerd.
In 2003 speelde ze in het theaterstuk Onze Jeugd! en twee jaar later stond ze nogmaals op het podium in het stuk Mijn Huis Uit samen met Nelly Frijda. In 2005 was ze eveneens te gast bij Zomergasten.
In december 2005 bracht Katja Schuurman een nieuw kerstnummer uit: Ho ho ho (samen met De Jeugd van Tegenwoordig). Deze single werd opgenomen voor het programma Katja vs. Bridget. In het BNN-programma ging Schuurman de strijd aan met collega Bridget Maasland. De dames streden om wie van de twee de beste sportvrouw, zakenvrouw, stand-upcomedian en grootste kindervriend is. Ook namen ze allebei een kerstsingle op: Schuurman met de jongens van De Jeugd van Tegenwoordig, Maasland met Jan Smit, en degene met de hoogste hitnotering won deze opdracht. Schuurman won uiteindelijk ruimschoots, met de 32e positie in de Top 40. Maasland en Jan Smit haalden niet eens de Tipparade. Een andere opdracht was het inzamelen van geld voor het goede doel. Schuurman zamelde in voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan en Maasland voor haar eigen stichting Dutchypuppy Foundation. Schuurman zamelde het meeste geld in en was in de vorige afleveringen ook uitgeroepen tot beste sportvrouw, zakenvrouw en stand-upcomedian van het stel. Ook wist zij de meeste mensen naar haar eigen site te lokken waardoor er nog een punt bij kwam. Ze won uiteindelijk met 5-2 de strijd van Maasland.
De documentaire over de Hofstadgroep was Schuurmans eerste documentaire, maar sindsdien is zij vaker betrokken bij het maken van programma's. In 2006 nam Schuurman het initiatief tot het oprichten van de stichting Return to Sender. Een fairtrade organisatie. Samen met Tessa Vos en Maarten van Huijstee werd de stichting opgericht. Schuurman is nu nog steeds voorzitter van deze stichting, die onder meer producten aan de Hema verkoopt. Zij maakte over de projecten van Return to Sender een serie documentaires voor omroep Llink.
Oktober 2002 en mei 2004 stond Katja Schuurman naakt op de cover van de Nederlandse Playboy.
In mei 2008 werd bekend dat Schuurman in september van dat jaar zou overstappen naar Net 5. Ze speelt daar momenteel (2009) samen met Bracha van Doesburgh en Eva van der Gucht in de serie S1ngle, gebaseerd op de gelijknamige krantenstrip.
In 2009 presenteerde Katja Schuurman met Daphne Bunskoek het praatprogramma De Tafel van 5, gebaseerd op het Amerikaanse programma The View. Vanwege lage kijkcijfers werd dit programma na vier weken gestopt.